مورت پیوندی
- درختچه ای همیشه سبز بوده و خزان ندارد.
- دارای پایه ای به ارتفاع 1/5 نهایتا 2 متر که در آن محل پیوند زده می شود.
- دارای تاجی توپی شکل است.
- طراحان خوش سلیقه انواع شکل پرنده ها را به آن می دهند .
- این گیاه به آفتاب نیاز دارد. خاک مناسب برای رشد این گیاه خاک ماسه ای،شنی،لومی مرطوب و خوب زهکشی شده است.
- دمایی بین 16 تا 34 درجه برای این گیاه مناسب میباشد. این گیاه برای داشتن گلدهی خوب باید یک تابستان گرم را سپری کرده باشد.
- كود كامل ارگانیک یا كمپوست شرکت رز آبی به این گیاه داده شود.
گل دهی مورد پیوندی
درختچه مورد پیوندی دارای برگهای سبز تیره، نیزهای شکل و چرمی مانند است. پوست این گیاه با افزایش سن به حالت کنده و شیار میشود و به آرامی پوست آن حالت ضخیم به خود میگیرد. گلهای کوچک سفید و کاسهای شکل در اواخر تابستان کامل میشوند.
در واقع برای اینکه مورد پیوندهی به گلدهی برسد باید یک تابستان گرم طولانی را سپری کند آنوقت در طول تابستان بعدی با گلهای صورتی و سفید منظرهای زیبایی را ایجاد میکند. این درخت دارای میوههای گوشتی شبیه به زغالاخته دارند که رنگ آن بنفش تیره و هر میوه دارای 30 تا دانه است.
- زمان مناسب برای هرس مورت پیوندی
بهترین زمان برای هرس مورت پیوندی بعد از دورهی گلدهی است. برای تشویق درخت به رشد، چوبهای مرده و بیمار را تمیز کنید و برگ و شاخهها را به اندازه دلخواه کوتاه کنید. اگر میخواهید آن را به فرم بونسای و توپی پرورش دهید از همان ابتدا کاشت باید هرس را انجام دهید.
یک شاخه جدید را فقط در صورتی قطع کنید که بین شش تا هشت جفت برگ داشته باشد و حداقل یکی از جفت ها دارای جوانه باشد. زخمهای بزرگ را با خمیر ترمیم و شاخهها را با یک سیم هدایت کنید.
آفات و بیماریهای مورت پیوندی
بهطورکلی مورت پیوندی در فضای باز بدون آفت است. با اینحال امکان دارد شاخ و برگ آن مورد حمله حشرات کوچک و مکنده مانند مگس سفید، شته و شپشک آرد قرار گیرد. تریپس و کنههای عنکبوتی از دیگر آفاتی است که مورت پیوندی را در هوای گرم و خشک بهویژه در یک اتاق گرم و فاقد نور و رطوبت تهدید میکند.
- تکثیر مورت پیوندی (توپی، پیوندی، پایهای)
به دو طریق زیر میتوان درخت مورت را تکثیر نمود:
- تکثیر از طریق کاشتن بذر:
یکی از روشهای کاشت و تکثیر درخت مورت از طریق بذر است. برای این امر میتوان بذر درخت مورت را تهیه نموده و در فصل پاییز با دمای 15 الی 20 درجه سانتیگراد کشت نمود. این روش در مقایسه با روش قلمه زدن دیربازدهتر است.
- تکثیر از طریق قلمه زدن:
این روش در مقایسه با کاشت بذر رایجتر است. در این روش، میتوان قلمه چوب نرم را از شاخه درخت مورت گرفت و آن را به گلخانه منتقل نمود. و سپس بایستی شرایط لازم را فراهم آورد تا قلمه ریشه بزند.
در تابستان از طریق قلمه از شاخههایی که چوب آنها کمی سخت شده میتوانید مورد پیوندی را تکثیر کنید. همچنین در پاییز نیز میتوانید از طریق بذر و در یک قاب سرد گیاه را تکثیر کنید.
شاخههای قلمه زده شده را باید در مخلوط 50/50 ماسه و کمپوست و دور از نور مستقیم خورشید بکارید. ریشهدهی آن 6 تا 12 هفته طول میکشد پس از گذراندن دوره زمستان میتوانید گیاه را به فضای باز منتقل کنید.
روش دیگر برای تکثیر مورت پیوندی که بیشتر برای نوع تاجی یا توپی کاربرد دارد روش برگ نو است که عمدتاً در اواخر زمستان و اسفند ماه و برای فضای سبز انجام میشود.
- علت خشک شدن درخت مورت
مورت پیوندی بهطورطبیعی در فصل پاییز رشد نخواهد داشت و اصطلاحاً گیاه در خواب است با اینحال باید شرایط رشد و جوانهزنی آن فراهم شود. بنابراین توصیه کارشناسان برای جلوگیری از خشک شدن گیاه، بررسی کردن شاخه و ساقههای فرعی آن است که باید نرم و انعطافپذیر باشد. اما اگر پوست و ساقه گیاه حالت خراش مانند و رنگ آن قهوهای باشد، باید خبر از خشک شدن آن میدهد.
اگرچه عوامل متعددی در خشک شدن مورت تأثیر دارند، اما رطوبت بیش از اندازه، آبیاری زیاد ریشهها، سرمازدگی، بالا بودن pH خاک و قرار گرفتن در معرض باد علتهایی است که گیاه را خشک میکند.

بدون دیدگاه