یوکا
یوکا ، گیاهی است از خانواده لیلیاسه که موطن اصلی آن، جنوب غربی قاره آمریکاست.
یوکا، از گیاهان دیر رشد و دارای برگ های بزرگ کشیده نوک تیز شمشیری و ایستاده است.
به تدریج که بر سنِ آن افزوده می شود، برگ های پایین تر ریخته و ساقه آن لخت می گردد.
برگ های یوکا ، هنگامیکه جوان هستند، شفاف و مومی هستند.
با افزایش سن گیاه، برگ ها خشن می شوند. در منطق گرمسیری، ساقه گل دهنده، هر چند سال یکبار ظاهر می شوند.
این گیاه، گل های سفید و کرمی به تعدادِ زیاد، به شکل زنگوله ای کوچک و واژگون، تولید می نماید.
اما در آپارتمان ها، کمتر به گل می نشیند.
گل های گیاه یوکا، در برخی ارقام، معطرند.
با حذف جوانه انتهایی یوکا، گیاه به صورت 2یا3 شاخه در می آید که از نظر زیبایی جلوه خاصی دارد.
- یکی از جمله گیاهان آپارتمانی است که بهشدت از دریافت نور زیاد خورشید لذت میبرد، بجز نور مستقیم خورشید.
- اگر یوکا در مکانی پرنور قرار دارد، اجازه بدهید یک سوم از سطح خاک خشک شود، سپس گیاه را آبیاری کنید.
- آبیاری باید هنگام خشکی خاک و چک کردن آن انجام شود به طور حدودی برای یوکا در تابستان، به فاصله 3 روز یکبار و در زمستان، هر 10 روز یکبار کافی میباشد.
- این گیاه به هرس کردن نیاز ندارد. فقط لازم است برگهای مرده و آسیب دیده آن را جدا کنید.
- بهترین دما برای آن دمای معمول اتاق (18 الی 24 درجه) است.
- یوکا به خاکی سبک با زهکشی عالی نیاز دارد.
- كود كامل ارگانیک یا كمپوست شرکت رز آبی به این گیاه داده شود.
تکثیر یوکا
یوکا را میتوانید به 4 طریق تکثیر کنید:
- از طریق ریزوم
- از طریق پاگیاه
- از طریق تنهجوش
- از طریق قلمه زدن
بهترین زمان برای تکثیر یوکا نیز فصل پاییز است. بنابراین اگر قصد تکثیر یوکا را دارید، در فصل پاییز اقدام کنید.
- مشکلات گیاه یوکا و راه حل آنها
در طول نگهداری از گل یوکا درنظر داشته باشید که اولین قدم، نگاهی نزدیک به گیاه است تا بتوان مشکل را تشخیص داده و راه حلی برای آن پیدا کنید. اکثر مواقع این مشکل با انجام کمی تغییر بهراحتی برطرف شده و یوکا سلامت خود را دوباره به دست میآورد.
1.آبیاری بیشازحد
یوکا گیاهی است که کم آبی را بهخوبی تحمل میکند، اما از آب دادن زیاد بیزار است. به زبان ساده یوکا از آن چیزی که شما فکر میکنید کمتر آب نیاز دارد.
یوکا که آب زیادی گرفته باشد برگهایش زرد، ریشههایش پوسیده و بدنه آن اسفنجی میشود. اگر زود متوجه این موضوع شدید، کافی است میزان آبدهی را کم کنید و اجازه دهید خاک گیاه خشک شود، اما اگر دیرتر متوجه شدید و ریشهها آسیب دیده باشند باید ریشههای پوسیده را از گیاه جدا کرده و گلدان گیاه را عوض کنید. سپس سیکل آبیاری گیاه را اصلاح کرده و زمانی به یوکا آب بدهید که خاک آن کاملا خشک شده باشد.
- شوک گرمایی یا سرمایی
یکی از خصوصیات جالب یوکا تحمل دماهای مختلف است. اگر تمام شرایط نگهداری گیاه یوکا عالی باشد این گیاه میتواند دمایی بین 7 تا 30 درجه را تحمل کند، اما خارج از این بازه دمایی دردسرها آغاز میشود. در این زمان برگهای گیاه شروع به تغییر شکل کرده یا روی آنهای لکه ایجاد میشود. اگر متوجه چنین مشکلاتی در برگهای یوکا خود شدید، آن را به محیطی با دمای مناسب منتقل کنید.
3.نور کم یا زیاد
شاید تعجب کنید اما اولین نشانه یوکایی که نور کمی دریافت میکند، سبزتر شدن برگهایش است. گیاه در نور کم سعی میکند کلروفیل بیشتری تولید کند تا بتواند نور بیشتری جذب کند، اما پس از مدت کوتاهی برگها زرد شده و شروع به ریزش میکنند.
راه حل این مشکل بسیار ساده است، گیاه را به محلی با نور بیشتر منتقل کنید تا گیاه پس از مدت کوتاهی خود را بازیابی کند. منتها نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر محیط خیلی کم نور بوده است، یکباره گیاه را به محیطی پرنور منتقل نکرده و کمکم شرایط نوری آن را بهبود داده و زیاد کنید.
- کوددهی کم یا بیش از حد
در مدت زمان نگهداری از گل یوکا اکثر مواقع، این کوددهی بیش از حد است که به گیاه آسیب میزند، زیرا یوکا یک الگوی رشد آهسته داشته و نیاز به کود زیادی ندارد. کوددهی زیاد باعث ایجاد لبههای قهوهای روی برگهای گیاه، رشد آهستهتر، ریزش برگ و زرد شدن برگهای زیرین یا عدم رشد آنها میشود.
اگر فکر میکنید به گیاه خود بیشازحد کود دادهاید گلدان آن را به سینک ظرفشویی منتقل کنید و خاک گیاه را شستشو دهید تا نمک اضافه خاک شسته شود. بهاینمنظور شیر آب را باز کرده و گلدان را زیر آب قرار دهید، طوریکه آب بهآرامی و مستقیما روی خاک ریخته شود. حال چند دقیقهای گلدان را زیر آب نگه دارید تا نمک اضافه خاک شسته شده و از زیر گلدان خارج شد.
همچنین یادتان باشد که در این حالت هرگز گلدان گیاه را عوض نکنید، زیرا گیاه به اندازه کافی شوکه شده و تحمل شوک بیشتری ندارد.
- بیماری ریشه و برگ
شرایط نگهداری بد باعث ایجاد مشکلاتی در ریشه یا برگهای یوکا میشود. این شرایط شامل آبدهی بیشازحد، رطوبت بالا بهمدت طولانی و خاکی آلوده است. علاوهبر موارد یاد شده گیاهکش نیز بیماری دیگری است که ممکن است گیاه به آن مبتلا شده و باعث آسیب به پوسته، ریشه یا تاج گیاه شود.
یوکایی که به گیاهکش مبتلا شود پژمرده و بیرنگ میشود و دیگر نمیشود برای نجاتش کاری کرد. گاهی برگهای گیاه نیز دچار قارچ میشوند که باعث ایجاد لکههای قهوهای یا زرد روی برگها میشود. اگر میزان ابتلا کم باشد مشکلی نیست، اما اگر میزان ابتلا بیشتر شود باید با قارچکشهای صنعتی با آن مبارزه کنید.
6.شوک جابجایی
در طول نگهداری از گیاه یوکا زمانی که آن را از گلدان قدیمی خود به گلدانی جدید منتقل میکنید، ممکن است باعث شوک به گیاه شوید. این شوک میتواند به مرگ گیاه منجر شده یا تغییراتی در رشد گیاه رخ دهد. در این حالت ممکن است برخی از ریشههای گیاه بمیرند و نتوانند نیاز گیاه را تامین کنند یا ممکن است گیاه پژمرده شده و رشد خود را متوقف کند؛ ازاینرو در مدت زمان نگهداری از گل یوکا موقع انتقال و تعویض گلدان، اینکار را با دقت و بهآرامی انجام دهید و گلدانی را انتخاب کنید که نهایتا یک سایز بزرگتر از گیاه شما باشد.
آفتها
یوکا گیاهی است که در برابر آفت مقاومت بالایی دارد و آفات کمی هستند که یوکا را هدف قرار میدهند؛ ازاینرو احتمال اینکه آفتی به گیاه شما حمله کند بسیار کم است، اما صفر نیست پس بهتر است این آفات را بشناسیم.
- حشرات
اکثر آفتهایی که به یوکا حمله میکنند، برگها را هدف قرار میدهند. این دسته از آفتها شپشکهای معمولی، نرم و زرهدار، شپشکهای آردی و ریشکبالها هستند که میتوانند به برگهای گیاه بچسبند، شیره آن را بکشند و باعث آسیب به گیاه شوند.
شپشکهای نرم مثل تودهای بیرنگ و کوچک به گیاه میچسبند. شپشکهای زرهدار نیز بههمینصورت به گیاه میچسبند، اما برای خود پوششی سخت درست میکنند. شپشکهای آردی نیز بهصورت دستهجمعی به برگ میچسبند و ظاهری آرد مانند یا پارچه مانند دارند.
ریشکبالها اما بهشدت کوچک و بهراحتی دیده نمیشوند، ولی از خود مدفوع به جا میگذارند. البته که شپشکهای نرم و شپشکهای آردی نیز از خود مایعی چسبناک به جا میگذارند که باعث ایجاد کپک سیاه میشود.
این حشرات باعث میشوند تا گیاه خمیده و پژمرده شود. همچنین باعث زرد شدن و ریزش برگهای آن نیز میشوند.
اگر در طول نگهداری از گیاه یوکا یکی از آفتهای نامبرده به گیاه شما حمله کرد باید خیلی سریع آنها را ریشهکن کنید، چراکه جمعیت این آفات کنترل نشود، جلوی رشد گیاه را گرفته و در طولانی مدت باعث مرگ کامل گیاه شما میشود.
- سوسکچه
یوکا یک طرفدار بزرگ دارد و آن آفتی نیست جز سوسکچه یوکا که با نام علمی (Scyphophorus yuccae) شناخته میشود. این سوسکچه که بدنی تیره و خرطومی دراز دارد، فقط به یوکا حمله میکند.
سوسکچهها از زمانی که لارو هستند به گیاه حمله میکنند و بهسراغ ساقه آن میروند، در این زمان ممکن است باعث خم شدن گیاه شود. زمانی هم که این سوسکچهها بالغ شدند به سراغ برگهای یوکا فیلی رفته و آنها را سوراخ میکنند.
بدتراز همه اینکه عوامل بیماریزایی از طریق ضعفهایی که این سوسکچه در یوکا فیلی ایجاد میکنند وارد خاک و بدنه گیاه میشوند و همین مساله باعث مرگ گیاه خواهد شد.
تنها راه مبارزه با این سوسکچهها پیشگیری از ورود آنهاست؛ باید گیاه را همیشه در شرایط خوبی نگه دارید و مدام آن را بررسی کنید، چون اگر این سوسکچهها به یوکا حمله کنند دیگر کاری از دست شما بر نمیآید.

بدون دیدگاه