گل پتوس

گل پتوس یا پوتوس با نام انگلیسی ( pothos ) و نام علمی ( Epipremnum aureum ) گیاهی همیشه سبز، رونده و چند ساله از خانواده گل‌شیپوریان و بومی مناطق گرمسیری جنوب شرقی آسیا و جزایر غربی اقیانوس آرام است. این گیاه زیبا تکثیر بسیار آسانی دارد و از مقاوم ترین گیاهان آپارتمانی محسوب می‌شود. پتوس خاصیت روندگی دارد و ساقه‌های بلند آن از طریق ریشه‌های هوایی که به سطوح می‌چسبند بالا می‌روند و این گیاه را به انتخابی عالی برای سبدهای آویزان، روش کوکداما و قفسه‌های کتاب تبدیل می‌کند. برگ هاي پتوس، براق و قلبی شکل به رنگ ابلق، سبز تيره و یا سفید است و رشد سریعی دارند.

  • یکی از محبوب ترین گیاهان آپارتمانی ، که با شاخه های آویز و برگ های قلبی شکل زیبا می باشد.
  • پتوس در طیف وسیعی از شرایط نوری رشد می‌کند اما نور روشن و غیر مستقیم را ترجیح می‌دهد. 
  • این گیاه نور کم، نیم سایه و یا سایه را به خوبی تحمل می‌کند اما نوع مرمری و ابلق به دلیل داشتن برگهای روشن باید نور بیشتری دریافت کنند تا رنگ زیبای برگ های خود را از دست ندهند.
  • به هیچ عنوان گیاه را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید چرا که باعث سوختگی برگ ها می‌شود.
  • بهترین دما برای رشد این گیاه دمای ۱۵ الی ۲۵ درجه سانتی گراد است.
  • گل پتوس خاک همیشه خشک و یا مرطوب را دوست ندارد و با آبیاری منظم از خشکی کشیدن گیاه که سبب قهوه ای و خشک شدن لبه برگها می‌شود، جلوگیری کنید.
  • خاک سبک، غنی از مواد مغذی، کمی اسیدی و دارای زهکشی بالا برای انواع پتوس مناسب است.
  • كود كامل ارگانیک یا كمپوست شرکت رز آبی به این گیاه داده شود.
 
  • هرس :

هرس کردن شاخ و برگ پیر یا زرد گیاهان و یا کوتاه کردن شاخه های بلند می‌تواند به رشد بهتر گیاه کمک کند و گیاه پتوس نیز از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین در صورتی که می‌خواهید یک پتوس پر شاخ و برگ داشته باشید، بهتر است از شاخه های خیلی بلند قلمه بگیرید و پس از ریشه دار شدن آنها را مجدد در کنار گیاه اصلی بکارید. بهتر است در فصول پاییز یا زمستان، کمی از شاخه های بلند گیاه را قلمه بگیرید و کوتاه کنید تا در طول فصل سرما گیاه پر انرژی تری داشته باشید.

  • نگهداری گل پتوس در آب:

همانطور که گفته شد، پتوس از جمله گیاهانی است که در آب نیز رشد می‌کند اما کیفیت ریشه و برگهای آن مانند پوتوس کاشته شده در خاک نیست. توجه داشته باشید که انتقال قلمه ای که ریشه آن در آب رشد کرده و بزرگ شده و مدت طولانی در آب نگهداری شده، کمی دشوار است و ممکن است قلمه از بین برود. همچنین انتقال یک پتوس دارای ریشه از خاک به آب نیز ممکن است منجر به بیحالی آن شود. 

 

مراحل قلمه زدن پتوس:

مرحله اول: وسایل مورد نیاز جهت قلمه‌زنی

۱.قیچی

۲.آب

۳.ظرف برای قلمه‌ها

۴.گلدان برای قلمه‌ها

۵.خاک گلدان یا باغچه

مرحله دوم: بردین ساقه‌های پوتوس

شاخه‌های بلند و مناسب را در نظر بگیرید. هر ساقه را می‌‎توان به چندین قلمه تبدیل کرد.

مرحله سوم: تک برگ کردن قلمه‌ها

شاید دیده باشید که اکثرا قلمه را بصورت ساقه‌ای بلند انتخاب می‌کنند و آن را در آب می‌گذارند. اما در این صورت زمان زیادی برای ریشه‌دار کردن ساقه به آن بلندی نیاز است. پس قلمه‌ها را بصورت تک برگی ببرید. بدین ترتیب زودتر ریشه می‌زنند.

برای هر قلمه دو برش نیاز است. اما برش از کجا باشد بهتر است؟ ابتدا یک برگ را انتخاب کنید. بالا و پایین برگ و ساقه را دو برش مورب بزنید. قسمتی از ساقه که به برگ وصل است محل رشد ریشه است. این همان گره معروف در قلمه‌زنی است. بدین ترتیب می‌توانید از ساقه بلند چندین قلمه داشته باشید.

مرحله چهارم: گذاشتن قلمه‌ها در آب

ظرفی مناسب در نظر بگیرید و قلمه‌ها را طوری در آب قرار دهید که کل قسمت برش خورده در آب قرار بگیرد. آنها را در جایی گرم و روشن بگذارید تا ریشه بزنند. آب ظرف را هر چند روز یک بار عوض نمایید تا اکسیژن کافی داشته باشد.

مرحله پنجم: آماده شدن قلمه‌ها برای کاشت در گلدان

وقتی ریشه‌ها به طول ۲ سانتی متر رسیدند، آنها را از آب خارج کنید. قلمه‌های ریشه دار را زیاد در آب نگه ندارید. زیرا بعد به سختی تبدیل به گیاه خاکی می‌شوند.

مرحله ششم: کاشت قلمه‌ها در گلدان

درون گلدان کوچکی خاک تازه ریخته و قلمه‌ها را لبه گلدان بگذارید. کمی خاک ریخته و جایشان را ثابت نمایید. قلمه‌هایی نیز وسط گلدان بگذارید و خاک بریزید. حالا دیگر گلدان را به جای اصلی ببرید.

  • تعویض گلدان پتوس:

پتوس تمایل و علاقه به گلدان‌های کوچکتر دارد. اگر ریشه‌ها از گلدان بیرون بزنند، باید گلدان را بزرگتر کنید.

گلدانی بزرگتر انتخاب‌ کنید. به گلدان حاوی گل آب دهید و آن را وارونه کنید، ته گلدان را ضربه بزنید تا گیاه با ریشه و خاک از گلدان جدا شود. خاک قبلی و همچنین ریشه‌های ضعیف را جدا کرده و در گلدان جدید خاک بریزید و گیاه را منتقل‌کنید. آن را آبیاری نموده و در محل مناسب قرار دهید.

  • تکثیر پتوس به روش تقسیم بوته :

یکی از روش هایی که در زمان تعویض گلدان میشه تکثیر پوتوس رو انجام داد تقسیم ریشه هست که خاک اطراف بوته را بتکانید و سپس از قسمت مناسبی از ریشه اقدام به تقسیم کردن کنید و بوته جدید را در گلدانی دیگر بکارید.

  • نگهداری گیاه پتوس در آپارتمان

در شرایط نگهداری گیاه پتوس در داخل آپارتمان این گیاه معمولا 1.8 متر تا 2.5 متر رشد می‌کند. برگ‌های گیاه پتوس دارای رنگ‌های متنوع زرد و سفید است و این گیاه چه در خانه نگهداری شود و چه در محیط بیرون، به ندرت گل می‌دهد. اما اگر این گیاه گل بدهد، گل‌های آن کوچک و به رنگ سفید است. در ادامه‌ی این مطلب ضمن معرفی انواع گیاه پتوس، در مورد نکات نگهداری از گیاه پتوس صحبت خواهیم کرد.

  • انواع گل پتوس: نگهداری از گیاه پتوس حصیری

گیاه پتوس حصیری یکی از گیاهان نادر گونه‌ی پتوس است. این گیاه بسیار گران قیمت است و جلوه‌ی زیبایی دارد. برگ‌های این گیاه نازک هستند و روی آنها سوراخ‌هایی وجود دارد؛ به همین خاطر به این گیاه پتوس حصیری گفته می‌شود. نگهداری گیاه پتوس حصیری بسیار آسان است. فقط کافی است گیاه را در معرض نور متوسط قرار دهید و آبیاری آن هم بیش از حد نباشد. حتماً سعی کنید در نگهداری پتوس در زمستان زیاد به آن آب ندهید، چون می‌تواند باعث پژمرده شدن گیاه شود.

  • انواع گل پتوس: نگهداری گیاه پتوس ابلق

پتوس ابلق هم یکی از گونه‌های پرطرفدار گیاه پتوس است. برگ‌های سبز این گیاه با ترکیبی از سبز کم‌رنگ، ظاهر زیبا و چند رنگی دارد. این گیاه به نور زیادی نیاز ندارد و نباید آن را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. شرایط نگهداری گیاه پتوس ابلق مانند سایر انواع پتوس‌هاست و می‌توانید به سادگی این گیاه زیبا را در خانه‌ی خود پرورش دهید.

  • انواع گل پتوس: نگهداری گیاه پتوس بلک

پتوس بلک گونه‌ی جالبی از گیاهان پتوس است و همان‌طور که از نامش پیداست برگ‌های آن سبز رنگ نیست، بلکه به رنگ بنفش تیره یا رنگی شبیه رنگ سیاه است. نکاتی که در نگهداری گیاه پتوس بلک باید دقت کنید این است که این گیاه نیاز به نور زیاد آفتاب دارد.

پتوس بلک در شرایط کم‌نور هم می‌تواند رشد کند، اما رشد آن کند است. به غیر از این، شرایط نگهداری گیاه پتوس بلک کم و بیش شبیه شرایط نگهداری گیاه پتوس سبز است و شما مجبور نیستید که زحمت زیادی برای رشد و مراقبت از گیاه پتوس به خرج دهید.

  • انواع گل پتوس: نگهداری از گیاه پتوس مرمری

گیاه پتوس مرمری یکی از زیباترین انواع گیاه پتوس در بین دوستداران پتوس خانگی است. این گیاه دارای برگ‌هایی سبز با لکه‌های سفید یا سبز کم‌رنگ یا کرم رنگ است. نگهداری از گیاه پتوس مرمری هم کار آسانی است. برای رشد سریعتر این نوع پتوس، می‌توانید ماهی یک‌بار به آن کود بدهید تا خاک آن را تغذیه کنید. بنابراین، نگهداری از پتوس مرمری شبیه انواع گیاهان دیگر پتوس است و با کمی دقت می‌توانید این گیاه بسیار زیبا را در خانه خود پرورش دهید.

  • انواع گل پتوس: نگهداری پتوس ارتشی

پتوس ارتشی که با نام پتوس سفید و سبز هم شناخته می‌شود یک گیاه بسیار زیبا است که رنگ پس‌زمینه‌ی آن سبز و براق بوده و لکه‌های سفید و مرواریدی رنگ سرتاسر آن را پوشانده است. گیاه پتوس ارتشی رشد کمی دارد و نگهداری از آن تقریباً مثل تمام انواع دیگر گیاهان پتوس است. برای مثال، این گیاه مثل سایر پتوس‌ها از نور مستقیم و غیرمستقیم و روشن لذت می‌برد. تنها نکته‌ای که باید در مورد نگهداری گیاه پتوس ارتشی رعایت کنید این است که هیچ‌وقت آن را در محیط‌های سرد قرار ندهید، زیرا به هیچ‌وجه نمی‌تواند سرما را تحمل کند.

  • نگهداری از گیاه پتوس

گیاه پتوس بومی مناطقی با آب و هوای مرطوب است اما به خوبی با هر شرایط آب و هوایی تطبیق پیدا می‌کند. به همین خاطر است که مراقبت و نگهداری از گیاه پتوس آسان است و خیلی از افراد تمایل به نگهداری از این گیاه در خانه یا محل کار خود دارند. گیاه پتوس می‌تواند در شرایط متنوعی زنده بماند.

برای مثال، پتوس سبز می‌تواند به خوبی خشکسالی و شرایط کم نور محیط را تحمل کند. از سوی دیگر، انواع دیگر گیاه پتوس، مثل پتوس طلایی و پتوس مرمری در شرایطی که پرنورتر هستند، بهتر رشد خواهند کرد. برای آشنایی با شرایط مختلف نگهداری و طرز نگهداری گیاه پتوس با ما همراه باشید.

  • بیماری های گل پتوس

در صورتی که از گل پتوس خود به خوبی نگهداری نکرده باشید؛ گیاه شما در معرض حمله آفات مختلف قرار می گیرد. در این صورت شاهد بیماری های مختلفی بر گیاهان خود خواهیدبود. برخی از بیماری های این گیاه موارد زیر را شامل می شود:

  • کنه عنکبوتی: زردی برگ ها از نشانه های وجود این آفت است.
  • شپشک آرد آلود: این آفت حضور خود را با زخم های سفید رنگ بر برگ های گل پتوس نشان می دهد.
  • کنه قرمز ریز: از نشانه های وجود این آفت تار عنکبوتی شدن سطح زیرین برگ ها و ایجاد لکه روی آن ها است.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *